Det händer mycket nu (13 november 2019 )

I det senaste numret av AKTIEBREVET NR 71 skriver jag lite mer om vilken investering jag tror mest på just nu och lite om BÖRSPSYKOLOGI.
 
Någon frågade på ett forum varför börsen gör som den gör och har gjort den senaste tiden trots alla varningar om nedgång i ekonomin.
 
Svaret är ganska enkelt.
Med ett växande allmänt deltagande i slutskedet i finansiella bubblor får vi en sociopsykologisk förklaring varför bubblor uppstår. Alla diskuterar den aktuella finansiella tillgången som bubblan är föremål för och ju fler som deltar desto starkare blir signalen. Få vågar stå utanför investeringen FOMO.

Dessutom är det få som förstår att de är i en bubbla.
Vissa verkar tro att en bubbla är bara när den spricker, men det är när bubblan byggs upp och växer som du eventuellt är i en bubbla.
När bubblan har spruckit så är du inte längre i en bubbla utan i en björnmarknad som kan vara både djup och lång.
 
Du tillhör en grupp när du investerar på aktiemarknaden.
Gruppen består av många personer som agerar och därmed är också gruppens påverkan stark på dig som individ.
Vid ökad osäkerhet på marknaden ökar också grupptänkandet och vi lutar oss mot vad övriga aktörer tycker och hur de agerar. Det innebär att flockbeteendet ökar vid större osäkerhet och vi följer då gruppen av investerare som vi tillhör.

Det känns bättre att ha fel tillsammans med andra, som gör samma fel, än att gå egna vägar och råka ha fel ensam.
Vi har en tendens att förlita oss mer på auktoriteter som ”börsexperter” och aktieanalytiker.

Detta kan gälla också de som använder fina fackuttryck som låter vederhäftiga och som visas för andra ”experter”.
Marknaden påverkas enormt mycket av psykologi.
 
Men det går att vara smartare än marknadens genomsnitt som vi i olika former kallar index, men det visste du väl redan.

En sekulär trend som vi är inne i är en långvarig uppgång i ädelmetallen guld som jag berättat om många gånger men inte kopplat det till en trend tidigare. Jag ville berätta först vad en sekulär trend är innan jag beskrev för dig att så är fallet.
 
Jag ser växande bevis på en konjunkturnedgång trots oöverträffad inflation av valuta sedan förra stora krisen, vilket innebär att en ny kredit-och systemkris blir allt mer trolig.

Vid ett försök att förhindra att en ny kris utvecklas måste det den här gången tillföras enorma mängder valuta av myndigheterna och centralbankerna.

Ökningen av priset på guld och silver sedan december 2015 och dess break-out i år från en treårig konsolideringsperiod, bekräftar att riskerna för att en kredit- och systemkris som undergräver fiatvalutorna har ökat under denna tid.

Vill du läsa ännu mer?  Börja prenumerera på Aktiebrevet som är helt gratis och kan innehålla kunskaper du inte har råd att vara utan.
https://www.aktierea.se/prenumerera-23120817