Vad är contrarian? (16 mars 2016 )

Att kontra på fotbollsplanen är ju att man genom en snabb manöver lyckas genomföra ett anfall i motsatt riktning i förhållande till motståndarlaget.

Kontra är också en ungersk violin som endast har tre strängar medan en större variant av fiol som vi kallar ståbas eller basfiol heter egentligen Kontrabas.

Det som många tror är att om man investerar med en strategi som är contrarian, gör man tvärt om vad som någon skriver om i en tidning eller i en analys som presenteras på något sätt.

Om det står i tidningen att du ska köpa ett bolag så ska du som contrarian investerare sälja aktierna i bolaget men om man vill vara lite lustig så hur ska det gå till om du inte äger aktier i bolaget? Ja då får det väl bli att inte köpa det aktuella bolagets aktier.

Det som ofta framförs som en förklaring är Jing och Jang motsatsförhållandet som är varandras kompletta omvända förhållande.

När du investerar som en contrarianinvesterare måste du förstå att en så kallad motvalls person ofta betraktas som en tjurig surkart som inte vill göra som alla andra.

Börsens aktörer är i många fall en stor grupp av personer som gör samma sak genom en form av grupp-psykologi som till och med ibland blir en ren grupp-hysteri.
Se därför till att använda dina kunskaper om marknadens psykologi till din egen fördel. Lär känna dina egna svaga sidor och låt inte media och förståsigpåare påverka dina beslut. Följ absolut inte flocken som inte kan stå emot grupptrycket.
 
En riktig contrarianinvesterare är inte en person som gör tvärt om vad den stora massan hittar på att göra.
 

Vill du läsa mer om hur du blir en vinnare på aktiemarknaden? Tveka då inte att starta en gratisprenumeration på Aktiebrevet.
 
Klicka på den blå knappen nedanför!