Värdeförsäkring (16 augusti 2018)

Att investera I ädelmetall som guld, silver, palladium och platina är att skaffa sig en försäkring mot att din förmögenhet förlorar värde och att köpkraften i dina besparingar försämras.

Du undrar säkert nu när spotpriset på guld och de andra ädelmetallerna gått ner så mycket på senaste tiden om det verkligen är rätt att investera i denna typ av försäkring. Men då behöver du tänka på att metallen behåller sitt värde över tiden.

Det är måttstocken som vi mäter priset på metallen som förändras i pris. U.S. dollarn som vi använder som prissättare av ädelmetallen som stigit i efterfrågan på grund av att det finns ekonomisk osäkerhet i många länder som Turkiet, Iran, Venezuela med flera.

Om du tittar på priset på guld och silver i dessa länders lokala valuta ser du att de senaste tiden har priset stigit exponensiellt på grund av att den lokala valutan har inflaterats enormt och det är troligt att inflationen får fart på ädelmetallernas pris i andra valutor i många andra länder snart och även dollarn riskerar hyperinflation.

Ädelmetallgruvornas produktionskostnad ligger för många gruvbolag mycket nära dagens pris på ädelmetallerna mätt i U.S. dollar. Därför är risken liten att priset fortsätter ned men det behövs inte så stor ökning i priset på ädelmetallerna för att vinsterna för gruvbolagen fördubblas. Om ökningen i pris blir mycket högre än det är idag kommer vinsterna öka enormt mycket som om det vore en hävstångseffekt.

Därför vill jag lugna dig i dessa tider att hålla ut och på grund av att priset på ädelmetallerna är låga så är det REA just nu i den marknaden och att köpa aktier i bra ädelmetallgruvor är mycket förmånligt. Du ska ju köpa investeringar när de är billiga och sälja dem när de inte längre är billiga. Som värdeinvesterare och de som är contrarian investerare är det ett fantastiskt läge att köpa en köpkraftsförsäkring.