Tobbe Rosénföreläsning

Jag var tillsammans med några vänner på ett av Aktiespararnas möten och fick chansen att se och lyssna till Tobbe Rosén. En upplevelse som jag hoppas alla investerare får uppleva.

Tobbe har skapat och drivit många företag som jag också gjort.
Vi är lika gamla och har dessutom ungefär samma utveckling som investerare. Dock skiljer sig en sak markant och det är att Tobbe är daytrader och det är inte jag.

Tobbe pratade om saker som  jag brukar ta upp på mina föreläsningar och kurser, en del har jag lärt mig från Tobbes böcker.
Han anser dock att man inte ska kalla sig investerare för att det innebär, enligt homom att man är passiv. Enligt mitt sät att se på saken är man inte passiv när man säger att man är en investerare utan det som skiljer en investerare från en trader är inte så mycket om trading sker med förnuft och värde om riktmärke men om det sker på ren spekulation så anser jag att det är bättre att investera än att spekulativt köpa aktier för att man tror att det är bra av någon outtalad anledning.

Ni säger kanske, att det gör väl inget men hur många har egentligen en strategi, som både är nedskriven och en strategi som man håller fast vid?

Tyvärr, så är det inte så många som har en strategi som stöd för sin handel.
Jag vet ju vad jag tror på, jag har en stark övertygelse och min magkänsla är saker som definitivt inte är det som vi som handlar på börsen ska haka upp våra köp och säljordrar på.
Strategi, skulle jag vilja säga är en bristvara hos merparten av de som skriver i bloggar m.m. dock är det få som vill medge att så är fallet.
För att lyckas på aktiemarknaden i det långa loppet så måste man ha en genomtänkt strategi.
En strategi som innehåller tre saker: när ska jag köpa, hur ska jag göra när jag äger en aktie och när ska jag sälja.

En liten samvetsfråga, har du en sådan strategi?
Nästa fråga är: om du svarat ja på förra frågan, hur ser den strategin ut och har du skrivit ner den?

Tobbe Roséns böcker är mycket läsvärda och hans nyaste bok som jag ännu inte har läst ska innehålle en del om börspsykologi, vilket är ett ämne som jag gillar. Det ska bli kul att läsa den boken.
Jag vill verkligen rekommendera boken ”Vinnande Aktieplaceringar” som kom ut 2011.
Där kan du hitta många sanningar om hur börsen fungerar och hur du som investerare ska kunna dra nytta av de kunskaper du har för att göra intelligenta placeringar på börsen.