Storleken har betydelse!

 

HAR STORLEKEN BETYDELSE?
 

Jag läste för ett litet tag sedan att Nordnet gjorde reklam för sin Nordnet Superfond Sverige.

Det är en fond som har som mål att följa sitt jämförelseindex. Samtiditg skriver man att man har målet att ha en hög riskexponering för att få bra avkastning.
Med hög risk riskerar du att målet att följa indexet inte uppfylls.
I sitt material redovisar man en årligt resultat i snitt under fyra år med 14,5%.

Det är inte dåligt alls men jag är övertygad om att du kan få ett bättre resultat genom att placera i rätt aktier i stället.

Denna fond är helt utan avgifter säger man...
Har du hört talas om att en bank gör något helt gratis?

Nej, jag tänkte väl det!

Det finns inte en enda anledning att du skulle få investera i en fond som gör reklam för sig och hanterar dina pengar utan att du på något sätt får betala för det.
Detta anser jag är bluff och båg, att säga att det inte kostar dig något. Det är klart att det finns dolda avgifter som du inte ser och som inte kommer redovisas heller.

Utan något skyddsnät tänker jag här presentera för er en vän som gjort en liten analys av ett vanligt exempel med kostnader för att investera i fonder.

Urban Modig är en person med stor musikalisk talang och dessutom har det visat sig att jag och Urban har ofta likartade åsikter om vad som är bra investeringstrategier och vad du som investerare bör tänka på.

Jag hoppas att vi kan få läsa mer av Urban och ta del av hans stora kunskper i både bloggen och i nyhetsbrevet som vi kallar Aktiebrevet.

Kära vänner här kommer Urban Modig!

Storleken har betydelse !

Fondbolagen uppmanar oss att vara långsiktiga och spara regelbundet i deras fonder. Men vad händer om vi följer deras råd ?
Låt oss ta ett exempel som visar att avgiften är viktig. Viktigare än de flesta har klart för sig och viktigare än vad fondbolagen vill låtsas om.

Lisa, som är 20 år, sparar 500 kronor i månaden i en fond, det blir 6000 kr per år,  och hon har en avkastning på sitt sparande på 6 procent.
Avgiften som fonden tar ut är 1,5 procent på det sparade kapitalet.
Vad händer efter 25 år och efter 40 år ?

Efter 25 år,
har Lisa fått ihop 276 000 kronor, men hade hon inte behövt betala en avgift på 1,5 procent av kapitalet varje år, så hade hon haft 349 000 kronor.
En skillnad på 73 000 kronor vilket är ungefär 20 % .

Anledning till detta är att avgiften tas ut på hela kapitalet. Det betyder att efter 25 år är avgiften över 4000 kronor och om Lisa fortsätter att spara samma summa i 40 år kommer avgiften att vara högre än de 6000 kronor hon sparar på ett år !

Efter 40 år,
har Lisa sparat ihop 656 000 kronor, men om hon sluppit avgifter hade hon fått ihop 984 000 kronor.
En skillnad på 328 000, vilket är ungefär 33 %.

Vem sparar då i 40 år ? 
Jo, pensionsparandet är ju upplagt på detta vis och exemplen visar att det blir absurt att ta ut avgifter som börjar närma sig hela årets sparande.

Så, avgiften har betydelse, i längden.
(Liksom reavinstskatten och inflationen.) 

Slutsats:
Man kanske inte kan begära att fondbolagen skall göra sitt jobb gratis, men avgifterna är på tok för höga idag! 
Vidare köper vi fondandelar utan att få veta aktuell dagskurs i förväg! 
Vilka andra produkter köper vi i vårt samhälle, utan att få reda på priset?

Nej, Bästa Förvaltare, 
Om man utnyttjar annans trångmål eller oförstånd för att skaffa sig en oskälig vinst, så kallas det per definition för ocker!

Tack för Uppmärksamheten och Lev Väl
Urban Modigh

Ja, storleken har ibland stor betydelse!
Den kunskapen tar vi gärna till oss Urban och om fonden i ditt exempel tjänar så mycket pengar till fondbolaget eller banken så kan man ju undra hur mycket de tjänar på att lura våra medmänniskor med att marknadsföra fonder som är ”GRATIS” ?

Det sägs ju att det inte finns några gratisluncher.
Det gäller i högsta grad också alla kontakter med banken.

Vill du fortsätta att läsa mina texter, analyser och duktiga gästbloggare som Urban så rekommenderar jag dig att börja prenumerera på Aktiebrevet som jag kan lova dig på heder och samvete. Det är helt gratis.

Kanske den enda fria lunchen du kan få.

Tack för att du läst.
Hoppas du tar till dig denna kunskap på ett bra sätt som förbättrar din egen ekonomi.

/Jan Öberg