Silver, varför det? (3 februari 2019)

Som du säkert vet så är min övertygelse att vi får en stor nedgång i världsekonomin, är du ny läsare av det jag skriver om kan du se på min hemsida och starta en prenumeration av Aktiebrevet som är helt gratis men innehåller kunskaper du inte har råd att vara utan.

Silver och guld är riktiga pengar och ingen FIAT-valuta utan eget värde. Ädelmetallerna har ett eget värde som bevarar din ekonomi mot minskat värde och inflation.
I dessa tider är ädelmetallerna en form av försäkring som du behöver teckna innan en krasch är ett faktum. Jag tror att den tiden är nu och inte senare än nu.

Jag tycker att det är bra att ha både guld och silver i åtanke vid investering men vi har i Sverige ingen tradition att investera i ädelmetall men de flesta tänker ändå på guld som något värdefullt.
Silver är lätt att glömma bort men faktum är att silver troligen är det som kan ge dig bästa prisökningen under de närmaste åren.


Aktiebrevet Nr 37 ett äldre nummer av infobrevtet med bra kunskaper.
https://mailchi.mp/c23c59f96b76/bsta-investeringen-detta-rtionde-1

Silver är både pengar och en råvara.


Silver används i minst 100 olika applikationer inom tillverkningsindustrin.
Mest känt är väl solenergi och elektronik men även i textilindustrin och i livsmedelsindustrin används silver.

Historiskt är silver enormt billigt i förhållande till de flesta valutorna men priset sätts internationellt i amerikanska Dollar.
Stor del av silverproduktionen är biprodukt vid annan gruvdrift vilket göra att vid en nedgång i ekonomin kommer produktionen av dessa råvaror minska och därmed också produktionen av silver.
Guldproduktionen kommer i detta fallet inte minska och där har vi ca 12,5% av silverproduktionen.

De som har minst halva sin produktion inriktat på silver kallas primärproducenter och dessa står endast för 30,4% av silverproduktionen. Summan av dessa är då ca 43% av dagens hela silverproduktion.

Resterande produktion i andra gruvor som utgör ca 57% kommer troligen minska men inte helt vilket kanske kan bli ca halva mängden, säg 30%.
Summerar vi detta så kommer det kanske bli endast 73% av dagens produktion en bit in i en kraftig nedgång i världsekonomin.
Att starta upp nya gruvor i fyndigheter som man känner till eller upptäcker tar mellan 5 till 10 år att få i produktion helt.
Många stater och länder och deras centralbanker har senaste tiden börjat köpa upp mer av både silver och guld.
Visa länder som Ryssland, Kina, Indien, Turkiet och Iran har köpt mycket silver och guld under en längre tid.
Produktionen av silver har börjat sjunka och det har redan skett att vi har en så kallad sillverpeak.

Dessa och lite andra faktorer är viktiga för vad som kan komma att hända med priset på silver.

Till detta ska man också som investerare tänka på att ädelmetallgruvor som är bra brukar vid uppgång i spotpriset på ädelmetallen öka med hävstångseffekt vilket gör att dessa gruvor är en bättre investering än fysisk metall men det innehåller mer risk att köpa aktier i aktiebolag och köper du på utländska börser finns det också en valutarisk att ta hänsyn till.

Mer om silver:

https://www.midastouch-consulting.com/silver-technical-analysis-060618?fbclid=IwAR3WWZ8ZwbPqQNUQUyds...


Utöver detta och den absolut viktigaste orsaken till att priset på silver troligen kommer stiga enormt mycket är att silvermarknaden är extremt liten om man jämför med andra marknader.

Hela förra årets produktion av silver skulle Apple kunna köpt upp med halva sin årsvinst. Liknande är situationen för Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway men de kommer förmodligen inte köpa silver nu.
Tänk på vad som kan hända om pensionsfonder och andra institutioner börjar investera i silver.
Det är en viktig faktor att marknaden för silver är så liten att det behövs inte så mycket valuta som söker sig till den marknaden för att priset på silver ska stiga enormt mycket.
 
Om du vill investera i silvergruvor så är det några viktiga faktorer som man bör tänka på som jag inte går igenom just här men se aktiebrevet Nr 37 för mer information.
En bra sak att tänka på för att få så hög ökning av aktiepriset som möjligt är att investera i primärproducenterna.
En av de renaste silvergruvbolagen är First Majestic Silver Corp.
SilverCrest Metals Inc. är en gruva i uppstartsläge med mycket hög silverhalt i malmen.
Alexco Resource Corp. är troligen i full drift under andra kvartalet i år (2019)
MAG Silver Corp. är förmodligen en av de största och rikaste producenterna 2020

27282618-XpUm4jpg
Utöver dessa gruvbolag har jag nyss hittat ett bolag som jag tror mycket på. För femton år sedan lyckades Rui Feng som är en duktig geolog starta upp en silvergruva i Kina med mycket hög silverhalt.
Gruvan blev en stor framgång men resultatet lät vänta på sig ganska länge. Under 2017 köpte bolaget en fyndighet i Bolivia ”Silver Sand” projektet som blivit bolagets nya flaggskepp.

En fyndighet som upptäcktes av spanska kolonisatörer redan på 1500-talet.


27282624-hSBLSjpg
Silver Sand projektet omfattar en yta på 1600m x 800m som man nu i december provborrat färdigt i med gott resultat.

Mineraliseringarna ligger ganska ytligt och man har hittat mineralisering i 94 av 98 borrhål, Uppskattning är att mineraliseringen sträcker sig ner till ca 77 meter och med en hög silverhalt.

Den 22 januari meddelade man borresultaten viket fick aktien att ta ett skutt uppåt.

Bolaget meddelade också under januari att man fått rätten att undersöka ytterligare 56,9 kvadratkilometer i området kring Silver Sand projektet.
Bolaget köpte Alcira som ägde 7 fyndigheter med främst silver och lite annan metall där Silver Sand projektet var det mest intressanta och ligger ca 450 meter över havet med en yta om 317 kvadratmeter.

I Området kring Silver Sandprojektet finns flera andra fyndigheter.
Stora ägare är SilverCorp Metals Inc. Och Pan American Silver Corp.


27282626-bxWokjpg
Nu vill du säkert veta vad bolaget heter?

New Pacific Metals Corp. Heter bolaget som jag själv har köpt lite aktier i och troligt är att jag framöver köper på mig mer aktier i detta bolag.
Jag har köpt på den kanadensiska börsen och där har aktien förkortningen HUAG.V
Kursen när jag skriver detta är 2,00 kanadensiska dollar vilket är (ATH) All Time High.
Hemsidan för New Pacific Metals:   https://newpacificmetals.com/
Ytterligare en Primär silverproducent av världsklass har nu sett dagens ljus och med stigande priser på ädelmetallerna och då främst silver bör detta bli en viktig spelare som bör finnas i en välstrukturerad Silverportfölj tillsammans med de andra fyra jag skrev tidigare om här ovan.

Man bör diversifiera i några bolag och rimligt är mellan 3 till fem silverbolag i portföljen.

Du måste vara medveten om riskerna med aktieinvestering och därför inte se det jag skriver som en rekommendation för investering. Detta är bara information om mina egna tankar kring detta med investering i silvergruvor så du måste göra egna analyser och inte handla något på grund av det jag skrivit här.

27282656-NWXL9jpg