Säkerhetsmarginal

Vid mina tidiga köp av aktier har valet ibland baserats på de ytliga indikationer som man kan få av att studera hur andra beter sig på aktiemarknaden och på de rubriker som används av rubriksättarna på både aktierelaterade tidningar och i dagspressen.
Vissa råd från andra aktieintresserade och råd som ges i tidningarna har jag också följt för jag trodde att de som gav råd visste mer än jag själv gjorde.
För en nybörjare uppfattas gärna den självsäkre rådgivaren som en magiker med förmågan att se in i framtiden.
Med facktermer, som för den oinvigde ger intrycket att rådgivaren är en expert på ämnet, dupperas man lätt.
Mitt agerande gav ofta resultatet att jag köpte när aktien varit dyr och följdriktigt sålt aktien, när kursen gått ner när jag ville rädda det som gick att rädda. Förlustaffärer är vanligt i sådana situationer.

Det jag lärt mig av detta är ju inte så svårt att förstå, men förutom att mina besparingar har blivit mindre, skall jag ändå nämna här vad jag tagit till mig som kunskaper.
Det första som du bör tänka på är att de indikationer som du får på detta viset ofta är felaktiga ur ett investerarperspektiv.

När någon berättar eller skriver om att en aktie är bra att köpa baseras det ofta på att aktien har redan visat att den har gått upp ganska mycket senaste tiden.
Då kan det vara så att det är för sent att gå in i en investering som förmodat kan bli en förlustaffär. Den goda investeringen har redan paserat och tåget har gått för denna gången. Den som skriver beskriver oftast det som redan har hänt.
Beskriver skribenten vad som kommer hända är det en spekulation i framtiden som ingen kan göra med större säkerhet.

Det du behöver som investerare är en så stor säkerhetsmarginal som möjligt.

Då har du möjlighet att göra bra investeringar.
Det andra som du skall ha i minnet är att det givetvis är meningen att sträva efter att köpa när aktiens kurs är låg och givetvis att sälja när kursen ligger högre än när du köpte aktien.

Det sista är ju så självklart att det inte skulle behöva nämnas, eller hur?

Trots det så står det i var och varannan bok om aktier, att köpa lågt och sälja högt. Dessutom bloggas det om detta varje vecka. Det skrivs på olika forum på internet och till råga på allt, varje aktierelaterad tidning tar upp det i nästan varje nummer.
Varför skriver jag nu även om detta?

Jo, det är själva kärnan i hela mysteriet med att göra bra aktieinvesteringar.
Men det är samtidigt det svåraste mysteriet, annars skulle det inte behöva skrivas om i alla möjliga sammanhang.

Min utgångspunkt kring denna fråga är lite mer utstuderad. Målet skall inte bara vara att köpa när det är ganska lågt värderat. Målet skall vara att köpa aktier när det är så lågt pris på aktierna som du investerar i att det kan betraktas som att det är utförsäljning till REA-priser.

Vad är då säkerhetsmarginal och hur får man det i sina investeringar?

Säkerhetsmarginal får du om du köper aktier med så låg insats av tagen risk som möjligt.
Det innebär att du ska försöka att minimer riskerna vid varje investering som du gör.

Vissa personer anser att du kan öka risken om möjlig vinst ökar proportionellt.
Det är spelarens självförsvar för att öka risktagandet och har inte med seriösa investeringar att göra.

Ett enkelt sätt att minimera riskerna på är jättelätt att använda. Välj endast aktier bland de större bolagen och håll dig helt ifrån bolag som förhoppningsvis ska tjäna pengar i framtiden, så kallade förhoppningsbolag.

Ett annat sätt är att inte betala för mycket för en aktie, helst köpa aktier i bolag som det är REA på för tillfället.

Vill du göra det enkelt för dig välj då ut de bolag som har ganska låga P/E-tal av de bolag som ligger på LargeCap-listan.
Ytterligare kan du då välja de bolag som har hög direktavkastning.
Kombinera dessa små råd så ska ni se att er portfölj har blivit säkrare och ger bättre avkastning på lång sikt.

Alternativt följ våra rekommendationer som sorterar fram relativt bra bolag som samtidigt är relativt billiga och dessutom med relativt stor säkerhetsmarginal.   (SE REA-analysen)

___________________________________________________

 

Klicka på bilden nedanför och se på ett föredrag
om säkerhetsmatginal för studenter på engelska.