Priset på en produkt och bolagets vinst.

Centralbankernas bank  (BIS) varnar för att många personer som avstått från att investera på börsen sedan 2008 nu återvänder till världens börser.
Det skapar ett tryck på marknaden som lyfter kurserna till toppnivåer.

Detta kan vara slutfasen i en bubbla som gör marknaden mycket riskfullare än den varit.

Det har varit mycket riskabelt den senaste tiden, men nu eskallerar det i och med att nya toppar ständigt nås.
Just nu har Dow Jones paserat den magiska gränsen 17 000 och landat på 17 068, Nasdaq Composite är på 4 486 och S&P 500 slutade på 1 985.
Svenska börserna gick upp över lag och OMX30 stängde på 1 409

Bubblan har som vi vet skapats, delvis av att stater och deras egna centralbanker tryckt nya pengar digitalt i en hastighet som vi aldrig sett maken till tidigare.

När bubblan spricker kommer den så kallade medelklassen drabbas hårt, en medelklass som till stor del är så rika att de kan investera på aktiemarknaden, men inte så rika att de äger sina bostäder utan har stora lån. Altså är det bankerna som är de riktiga ägarna när bostaden är pantsatt. Mycket annat har också köpts på kredit och den stora sammanlagda mängden lån är inget problem så länge räntan är låg och inget oförutsett inträffar.

Många har inte förmågan eller kunskapen att investera sina besparingar i ädelmetaller för att skydda sig mot en kraftig försämring av världsekonomin.
Däremot har man oftast en kunskap att köpa aktier eller fonder, trots att kunskapen att göra analyser och välja rätt investering sakna ofta.

En hemlighet som många inte känner till, (det är givetvis därför det är en hemlighet), ska jag nu avslöja.

I grund och botten är det egentligen ingen hemlighet för de flesta av er kommer givetvis att säga att det där var väl ingen nyhet, det känner jag ju till.

Men ändå vill jag belysa detta faktum, för det kan påverka din ekonomi avsevärt om du använder dig av denna kunskap i dina investeringsplaner.


Produktionskostnaden

Vi börjar med ett vanligt företag som producerar något.
Det kan vara vad som helst.

Bolaget har en produkt som kostar säger vi 1100 Kronor att framställa, inklussive alla omkostnader och löner.
Vinsten bestäms på något sätt, av bolaget eller av vad marknaden är beredd att betala för produkten.
I vårt exempel är vinsten 200 Kronor och det innebär då att marknaden får betala 1300 Kronor för produkten.


Marknadspriset

Den här produkten skulle kunna vara en ädelmetall som idag kostar någon stans kring 1000 US Dollar att plocka upp ur berget och förädla till guldtackor.
Marknadspriset är idag ungefär 1300 US Dollar på spotmarknaden för guld.

Om marknaden som köper produkten är i behov av produkten kan den vara beredd att betala mer för produkten. Detta är ju inget nytt, eller hur?

Men om marknaden är beredd att betala ungefär 15% mer för produkten i exemplet.
Altså produktens pris var 1300 Kronor, gånger 1,15 så blir det nya marknadspriset nästan 1500 Kronor.
Om vi kort återgår till guldet så är det inte orimligt att guldpriset stiger med 15% inom en överskådlig tid. Det skulle innebära att spot priset för guldet skulle bli ungefär 1500 US Dollar.

Det vi ska lägga märke till i vårt exempel är att bolaget som producerar produkten inte har några nämnvärt ökande produktionskostnader under denna tiden som vårt exempel sträcker sig över.
Det innebär då att vinsten som bolaget kunde få tidigare var 200 Kronor, nu efter att priset på marknaden har blivit 1500 Kronor har ökat.

Prisökningen med 15% gjorde så att bolaget nu har en vinst på sin produktion med 400 Kronor.


Dubblerad vinste

Detta min vänner innebär ju att bolagets vinst har under denna tiden ökat med 100%
Vinsten som tidigare var 200 Kronor har ju fördubblats till 400 Kronor.

Om vi då tar jämförelsen med ädelmetallen guld så är det ju så att produktionspriset för guld inte förändras om marknaden bestämmer sig för att betala mer för metallen.

Detta gäller proprtionell också för siver som också är en metall som mycket väl kan ha en kommande uppgång som dessutom kan överstiga guldets eventuella ökning i procent.

Man ska givetvis vara medveten om att om priset går ner så sker samma sak fast omvänt. Men marknaden kommer alldrig att kunna betala mindre än vad produktionskostnaden är.
Då kommer företaget inte kunna producera produkten utan förluster som innebär att företag som producerar samma produkt kommer att gå i konkurs eller lägga ner produktionen.

Om vi då jämför igen med ädelmetallerna så innebär en minskad produktion men en fortsatt efterfrågan att priset på produkten ökar igen.

I dessa tider när en stor osäkerhet infinner sig i världsekonomierna är inte det så troligt att priset på längre sikt kommer gå ner på ädelmetallerna.
Snarare tvärt om, chansen är stor att priset går upp och att då priset stiger med mer än 15%.

Och nu vet du vad detta kan göra för vinsten hos de producerande gruvbolagen.

Vad vi behöver tänka på i detta läget är att vi pratar om gruvbolag som redan är producenter och idag tjänar pengar på sin produktion.

Altså inte så kallade förhoppningsbolag som idag inte kommit igång med att uppvisa vinst.

Detta mina vänner är en förklaring varför det kan vara bra att investera i bolag som producerar produkter som det kan bli stor efterfrågan på om vi får en större nedgång i världsekonomin och därmed ras på världen stora börser för aktier.

Vi har också några stora oroshärdar att hålla kollen på och det är ju hur det utvecklar sig i Ukraina, och det samma gäller ISIS härjningar i Irak.

Under sommaren har vi flera rapporter, statistik och räntebesked som också har en tendens att påverka humöret på aktiemarknaderna.
___________________________________________________

AktieREA kommer nu ta sommarlov och någon ny analys kommer inte under juli månad. Den senaste analysen med REA-aktier gäller under denna tiden och en ny analys kommer i början av augusti.

Hösten kommer också att innebära en del nyheter för er läsare, men mer säger vi inte nu.
vi behåller detta fram till hösten som hemligheter, en så kallad ”Cliffhänger”.

Vi önskar er alla en riktigt fin sommar och hoppas att ni gör stora vinster när ni ligger på strande och undviker att titta för mycket på aktiekursen. Passa på att njuta och ha det så bra tills vi träffas på AktieREA-bloggen igen.

P.S.
Du får gärna sprida denna kunskap som vi förmedlat till dig. Det är ingen hemlighet längre.
Tycker du att det vi presenterar givande läsning får du också berätta för dina vänner om oss.

Sommar, Sommar, Sommar!!!

____________________________________________________

Egen portfölj innehåller följande aktier i gruvbolag:

SEMAFO  -  Kanadensiskt guld gruvebolag, Sverige OMX MidCap
Barrick Gold Corp - Kanada
Pan American Silver Corp - USA
____________________________________________________