Hela resultatet av årsskifteseffekten

När många säljer aktier som gått dåligt under det gågna året, när Julen står för dörren och de sista skälvande dagarna, med gnistrande snö inför det nya börsåret, som ska komma.
Då säljer många sina kära aktier i bra bolag som inte lyckats så bra.
De gör det för att kvitta sina tidigare erhållna vinster mot dessa förluster, av skattetekniska skäl.
De vill ju inte sälja egentligen för det är ju bra bolag som brukar ge avkastning, därför tänker de att ”Jag köper tillbaka dessa bolag efter att det nya året inträtt”.
Då händer det att de bolag som gått dåligt statistiskt sett blir riktiga vinnare under lite drygt en månad, från kring den 22:a December till ungefär den 6:e – 7:e Februari.
I December 2013 visade vi på att sex bolag var bra kandidater för att utnyttja denna effekt. (Klicka på den lilla bilden uppe till höger)

Semafo var en av bolagen som vi dessutom inte ansåg att man skulle sälja i början på Februari på grund av vår tro att detta bolag kommer ge mer under 2014 på grund av det allmänna läget i världsekonomin.
Sålde man Semafo den 6/2 så blev vinsten nästan 44% och om man hade sålt den 7/2 i stället baserat på slutkursen för dagen drygt 46%.
De övriga fem bolagen sålda den 7/2 ger ett varierat resultat från -1,97% till +26,65%.
Sandvik hade det lägsta värdet och det samlade genomsnittliga resultatet blev 8,57%.
Lägger vi till Semafos resultat så blir genomsnittet 9,86%.

Kurserna gick ned ganska mycket de sista dagarna på grund av oro på marknaderna i världen och resultatet hade blivit bättre om man sålt de fem bolagen, (utan Semafo), den 22/1 i stället då hade resultatet blivit  10,41%. Men då hade Scania A minskat sitt resultat  från 13,42% till 5,55% i stället, men Sandvik hade hamnat på pluss med 6,31%.
Om vi hade varit smarta och bara köpt fyra av de rekommenderade bolagen och sålt dessa antingen den 22/1 och vissa den 7/2, på det bästa resultatets dagar, vilket är mycket svårt att göra för att vi vet inte hur det skulle gå, ingen kan ju spå in i framtiden.

Men bolagen: Boliden, Ratos A, Scania A och Semafo hade varit de bolag med bästa resultaten, då hade du kunnat ha en utveckling på 18,19% på denna korta tid.
Hade du bara köpt två bolag och du råkade köpa de som visade sig ge bästa resultatet, då hade du köpt Ratos A som du sålde den 22/1 med 33,23% vinst. Det andra bolaget hade varit Semafo som den 7/1 gav en stängningskurs 22:94 Kr och en vinst på 46;11%.

Sammantaget av dessa två köp och försäljningar, kunde blivit hela 35,80%, en fantastisk vinst under endast lite mer än en månad.

Lägg detta på minnet till nästa December.

Du kan ändra denna exempeltext. Peka här och klicka på knappen "Redigera text". Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.