Hantera framgångsrikt börspsykologin och analys för maj månad.
Vår är här!
Hej alla aktievänner, jag hoppas din april har kommit med riktig vår, på lite olika sätt beroende på var i landet du bor. I min trakt strax norr om Göteborg har blommor slagit ut och jag har grävt och rensat bort massor av ogräs. Kul men lite jobbigt.
Vinden och skuggan har varit kall men i solen har riktig vårvärme tinat upp mig.
En sak till som värmt mig jättemycket i hjärtat är förknippat med min kommande bok om aktieinvestering som jag berättat lite om tidigare. Det som nu hänt är att en av de största aktieprofilerna i Sverige läst mitt manus till boken och han har skrivit ett förord som jag blir jätteglad för. Jag kommer berätta mer om detta med boken i ett senare nummer av Aktiebrevet.
Jag måste be om ursäkt för att det dröjt lite extra länge från förra nummret av Aktiebrevet men jag har med hjälp av en duktig redaktör från förlaget bearbetat manuset så att ungefär tio sidor, skrivglad text, försvunnit från boken. Men bli inte orolig det viktiga finns kvar.
Dock har det gått åt tid till detta arbete så jag har inte hunnit och inte heller orkat leverera detta nummer tidigare till dig även om det från början varit min avsikt.
En större period av aktieutdelningar har nu nästan klarats av och vi har kommit in i en period där det statistiskt brukar vara nedgång på aktiemarknaden. Därför vill jag ta upp ämnet som är starkt förknippat med nedgångar eller ras på marknaden.
Börspsykologi
Du kommer att förstå mer
om hur aktiemarknaden fungerar - just nu.
Samhällets sätt att fungerar underlättas om vi lyder auktoriteter i olika sammanhang som till exempel lärare, företagsledare och politiker.
Vi får ett regelverk för beteenden att hålla oss till och någon som berättar om vad som är de rätta besluten.
Auktoritet får inte här blandas ihop med diktaturer eller faschism utan i det här fallet tänker jag på en person som vi uppfattar som kompetent , kunnig och har en ställning som gör att vi påverkas att följa.
Som investerare kan det vara mycket svårt att inte påverkas av dessa sociala krafter och vår bedömning av finansiell information riskerar att påverkas av den stora massan av andra investerare och börsproffs.
Anta att en finansanalytiker gjort en gedigen genomgång av marknadsläget och väljer att investera i grekiska småbolag, vilket han skriver i en tidning.
Den skriftliga analysen är väl underbyggd och här påverkar ytterligare en faktor som säger att aktiva förpliktelser är starkare än passiva och om vi skriver ned att vi ska utföra en handling ökar chansen att den blir utförd.
Kommer ny information så blir det mycket svårare för analytikern att byta ståndpunkt i detta fallet.
När börserna stiger och fler investerare strömmar till, skickas signalen till andra investerare både sociala och finansiellt att dessa aktier ska man investera i.
Med ett växande allmänt deltagande i slutskedet i finansiella bubblor får vi en sociopsykologisk förklaring varför bubblor uppstår. Alla diskuterar den aktuella finansiella tillgången som bubblan är föremål för och ju fler som deltar desto starkare blir signalen. Ingen vågar stå utanför investeringen.
Du kommer säkerligen veta vad som är viktigt att tänka på när du läser fortsättningen.
Vill du läsa hela artikeln prenumerera då gratis på Aktiebrevet så får du Nr. 11, med resten av texten och analysen för maj månad.