Den stora börskraschen! (11 oktober 2018)

På morgonen den 24:e oktober 1929 hördes inte öppningssignalen från New York Stock Exchange, den börs där all handel med värdepapper skedde.
Ljudet från mässingsklockan som ringde in starten av handelsdagen drunknade i aktiehandlarnas skrik av panik.
”Sälj, sälj, sälj!” skrek de i kapp med varandra och ansiktena visade på en fruktansvärd ångest och panik.
Dow Jones föll under början av dagen med 11 procent.
När marknaden stängde 15:00 local tid hade börsen gått ned ungefär 20procent och många miljoner av den amerikanska ekonomin hade gått förlorat. Investerare hade blivit av med hela förmögenheter och det gick rykte om att aktiemäklare hade hoppat ut genom fönster från skyskrapor kring Wall Street i New York.
På några dagar blev det 25 procent.

I slutet av november hade börsen sjunkit med hela 48 procent och över 100 miljarder hade gått upp i rök.
Detta brukar kallas ”Wallstreet-kraschen” eller ”Börskraschen 1929” som startade på torsdagen den 24:e oktober och den dagen fick namnet ”Svarta torsdagen”. Detta blev också inledningen till den stora depressionen i USA och i Europa under 1930-talet.
Kraschen föregicks av en period som kallas det ”glada 20-talet” under slutet av den tiden lockades miljoner amerikaner att investera i aktier. Ju fler som investerade desto mer drevs kursen upp till spektakulärt höga nivåer, vilket skapade starka förväntningar på fortsatta uppgångar. Småsparare, företag och banker satsade större och större del av sina tillgångar och många började även att låna till höga räntor för att kunna finansiera ytterligare investeringar på börsmarknaden.
Historiker studerar fortfarande vad som hände 1929 och försöker förstå om vi hade kunna förutse att kraschen skulle ske och om vi kan undvika ytterligare krascher.

Märkligt var att krisen kom mycket snabbt och överraskande. Det kan sägas att det ekonomiska klimatet i USA präglades av en optimism som inte var logisk. Det märktes inte minst inom aktiehandeln.
När forskare tittat på vad som kan ge varningssignaler har det utkristalliserat sig ett svar på frågan om vi kan vara bättre förberedda.
Svaret är ”Ja” på frågan men vi måste förstå att historien inte upprepas exakt men den rimmar på samma tema.
Några månader tidigare i juni hade man kunnat se en signal om man hade hade tittat efter som visade på att allt inte stod rätt till.
Man frågar sig hur intelligenta människor kunde låta sig luras in i detta på det sätt som skedde.

En förklaring är att de luras av ”experterna” för bland dem rådde en stor optimism som verkar helt obegriplig så här i efterhand. Det sades att aktiemarknaden inte var övervärderad.

Det finns många signaler och andra likheter som man kan dra slutsatser av men om man hade använt sig av ett nyckeltal hade man fått en varningssignal som kanske inte kunnat stoppa händelsen med den stora nedgången men flera had kunnat vara bättre förberedda

Det är inte för sent att försöka skydda sig själv och sin familj ännu, men en krasch kryper allt närmre.

Vill du läsa Aktiebrevet där du får konkreta råd om vilka steg du kan ta för att bli en bättre investerare med kunskaper du inte har råd att vara utan gå då till AktieREAs hemsida och starta en prenumeration som är helt gratis.