Bubbla? utdrag ur Aktiebrevet Nr 59 (17 januari 2019)

Litet utdrag ur Aktiebrevet Nr 59.

Det är komplext att se en bubbla växa fram innan det är ett faktum, men när du väl ser det, då står det solklart framför dig att det är en bubbla.
Komplexiteten består av att det är många små signaler som tillsammans ger bilden av att en bubbla håller på att byggas upp.

Du bör vara medveten om att även om du sett att det är en bubbla så kan marknaden fortsätta att pumpa upp den längre än du tror att den ska kunna göra det. Men låt dig inte luras in i sent skede i en bubbla för då riskerar du din ekonomi och är du inne i bubblan bör du gå ur den innan du förlorar större summor.

När det gäller bubblor så är det viktigt att se när tron på fortsatt uppgång tar över och marknadens aktörer släpper sunt förnuft som att se på bolagets utveckling eller marknadens utveckling där förhållanden mellan priser och vinster, P/E-talet är en viktig faktor.

När IT-bubblan byggdes upp i slutet på 90-talet sa dessa aktörer att vinsten var inte så viktig det viktiga var att sälja så man började använda P/S-talet i stället och det visade sig till slut att om man bara sålde massor men inte fick vinst så blev det inte bra.
 
Vill du läsa mer av det jag skriver i Aktiebrevet starta då en gratisprenumeration.
https://www.aktierea.se/prenumerera-23120817