Andra Farhad har intervjuat Jan Öberg (4 september 2016)

Börshajen startades av investeraren Andra Farhad och är en plattform vars fokus ligger i att utbilda fler i sparande och investeringar. Det görs idag genom bilaga i Dagens Industri, event, utbildningar och sociala medier.

Under September gästas Börshajen av investeraren, bloggaren och författaren Jan Öberg som sktivit boken "Slå börsproffsen! Tio steg till bättre aktieaffärer”.


Läs intervjun med Jan Öberg nedan och gå in på Börshajens facebooksida för en chans att vinna hans populära bok.


72652968-lHnqNjpg

Hej Jan!  
Du har hållit på med aktier i över 30 år, hur fick du upp intresset?
 

Hej Andra,
När jag började studera till arkitekt i Göteborg var det en studiekamrat, Erik, som var med i Unga Aktiesparare. Erik frågade mig om jag skulle vilja bli medlem för det var en tävling där han kunde vinna en resa till USA om han lyckades värva några nya medlemmar.

Jag blev medlem för att han skulle kunna vinna resan, men det gjorde han inte men jag vann ett nytt intresse då jag läste medlemstidningen och därmed blev jag mer och mer intresserad av aktiemarknaden.
Men det dröjde några år till innan jag hade råd att börja köpa aktier själv, 1983.

Vad har du för investeringsstrategi?  

Det tog mig många år att finna den strategi jag nu har för mina investeringar. Jag gjorde förmodligen alla de fel man kan göra och därmed provade jag många strategier och analysmetoder, men till slut föll bitarna i pusslet på de rätta platserna och jag förstod vikten av att ha en långsiktig strategi som bygger på Benjamin Grahams tankar om det som kallas värdeinvestering.

I min bok Slå börsproffsen! beskriver jag i tio steg de delar som ledde till att jag utvecklade den metod jag använder för mina analyser.
Jag kallar den REA-metoden för den ger användaren möjlighet att investera i aktier som det för tillfället är REA på. Med det menar jag att de är något billigare än resten av bolagen som analyseras.

Varför bestämde du dig för att skriva en bok om aktier?

Jag ville berätta för andra vad jag hade lärt mig och därför började jag hålla föredrag om REA-metoden men en åhörare tyckte att det blev mycket att minnas så han föreslog att jag skulle skriva en bok. Efter lite funderande blev resultatet att jag gjorde ett bokmanus av föredraget. Det blev inte så bra så jag skrev om bokmanuset ytterligare två gånger innan jag blev nöjd med resultatet.

Vad är det viktigaste att tänka på om man vill komma igång och göra framgångsrika aktieaffärer?

Jag skulle vilja säga att du ska läsa min bok. Men det är inte hela sanningen för det finns mycket mer att läsa och kurser att gå.

De flesta gör som jag gjorde, nämligen att bara börja köpa lite aktier och det kan vara bra att köpa lite för att lära sig det praktiska och det blir roligare att följa börsen om man äger några aktier.

Men det är viktigt att vi utbildar oss för att köra bil, hoppa fallskärm, tala ett främande språk men många glömmer att utbilda sig för att ta hand om en så viktig sak som vår framtida ekonomi.
Det är det jag tycker är viktigast, att man läser böcker och annat för att få en så bra förståelse för vad det handlar om när man investerar på aktiemarknaden.

Det är sagt att "börsen bygger på psykologi", hur lär man sig att hantera känslostormarna?

Först och främst behöver man veta vilka psykologiska effekter som påverkar hela marknaden och vilka saker som påverkar ditt eget psyke och kan göra att du reagerar på olika sätt.
Det kan du lära dig genom att läsa om de sakerna som kallas BIAS och om Börspsykologi.

Sedan behöver du en bra strategi och en metod som gör att du blandar in så lite som möjligt av egna subjektiva funderingar när det gäller att bestämma sig för vad du ska köpa eller sälja.

Vi vet att marknaden ändras konstant. Hur vet man när det är "rätt tid" för att köpa eller sälja aktier?

Det är en svår fråga att svara enkelt på men man brukar ju säga att du ska köpa till lågt pris och sälja till högt pris. Om man då har pengar som man vill investera ska man fundera över om marknaden kan vara högt prissatt eller om den är lågt prissatt. För att göra det kan man se på ett medelvärde av det som kallas P/E-talet. Det är ett nyckeltal som bör ligga under P/E=14. Ligger medelvärdet mellan 14 – 16 är bolagen på marknaden ganska rätt prissatta. Är medelvärdet för P/E-talet högre än 16 är priset på aktierna lite för högt generellt.

Detta kan ge en fingervisning om hur aktiemarknaden är och är marknaden högt prissatt ska man vara mer försiktig. Sedan finns det många fler faktorer att ta hänsyn till. Marknaden kan vara lagom hög medan en sektor kan vara i en så kallad bubbla som vi sett vid till exempel IT-bubblan eller vid fastighetsbubblan.

Sedan kan man med hjälp av P/E-talet på samma sätt se hur en enskild aktie är prissatt. Men det finns undantag som till exempel fastighetsbolag och investmentbolag som får värderas på annat sätt.

Det är också viktigt att veta att det är möjligt att ett bolag kan ha ett högt P/E-tal och ändå vara köpvärt och att det finns bolag som har ett lågt P/E-tal men ändå är dyrt för att det är ett bolag som inte går så bra.

Därför kan man inte göra en riktig analys med bara ett nyckeltal.
Jag anser att man ska använda mellan tre och fem nyckeltal för att verkligen veta vilka aktier som är köpvärda.
Med REA-metoden sorterar du fram de bolag som är bra att köpa, behålla och sälja utan att dina egna eller andras psykologiska effekter påverkar besluten.

Vad skulle du säga om marknaden idag?

Jag skulle vilja kunna säga att den är bra, men som jag sa tidigare så kan man se om marknaden är högt prissatt och det är den faktiskt nu.
Dessutom händer det många saker över hela världen som gör att jag tycker det är ganska hög risk att investera i aktier just nu.

Det är bra att gardera sig med guld och silver i någon form för att skydda värdet på sina investeringar och passa på att lära sig mer om aktieinvestering.

Tack Jan!