Årsskifteseffekten 2014-2015

Årsskifteseffekten är en intressant företeelse som beror på att med ett vanligt konto för aktiehandel eller depå kan du fortfarande kvitta vinster mot eventuella förluster.

Många gör fortfarande så att när de har gjort vinstre under det gågna året och dessutom har bolag vars aktier förlorat i pris under året. Då säljer de dessa bolag motsvarande vinsten om det är möjligt för att slippa betala 30 procent skatt på vinsten.
Detta kan du då dra nytta av genom att göra kortare affärer på mindre än två månader. Om du köpte någon eller några av de bra bolagen som under 2014 har haft en svagare utveckling än övriga den 22 december och bevakat utvecklingen fram till nu i fredags den 6:e februari 2015.

Jag brukar välja ut två till tre bolag med hög direktavkastning av de aktier som gått sämst under året.
Enligt statistiken har du då stor chans till en god avans under en förhållandevis kort period.
Att detta fenomen uppstår beror på att många i slutet på december säljer aktier som jag skrev tidigare, för att kvitta eventuella förluster mot vinster i andra bolag, så går kursen ofta ned ytterligare på dessa aktier.
Efter årsskiftet upptäcker marknaden att de aktierna har fått ett fördelaktigt pris och köper därför tillbaka dessa aktier, varvid en kraftigare uppgång kan bli fallet enligt statistiken.

Men tänk på att det kan finnas tunga fakta som har gjort att vissa aktier har gått dåligt under året, då kan man befara att dessa aktier inte ska stiga lika säkert som de aktier som mer oförklarligt haft ett sämre år. Dessa kan ju vara sådana som herr Marknad glömt bort under året som gått.
Dock skall tilläggas att alla statistiska mönster kan ändra sig och det finns undantag också från dessa mönster. När många har lärt sig att utnyttja de återkommande mönstren blir mycket använt, så innebär det dessutom att mönstret kommer att ändra sig för att då bilda nya mönster som vi kan lära oss att utnyttja på ett fördelaktigt sätt för dig och mig.

Jag bör nog nämna att ju fler privatpersoner som öppnar ett investeringssparkonto (ISK) desto färre privatpersoner kommer vilja eller behöva kvitta vinsten vid årsskiftet och detta kan till viss del påverka styrkan i årsskifteseffekten.

Nu till resultatet för detta årsskiftets årsskifteseffekt.

Den 30 januari redovisade jag hur det låg till just då i Aktiebrevet som gick ut till alla prenumeranter.
Se tabellen för hur resultatet har blivit nu den 6:e december.

Getinge, Ratos och TeliaSonera har gått med vinst och Getinge gick bäst med 29,34%.
Ratos har gått upp med 21,86% och TeliaSonera ökade bara 4,28 %.
Millicom gick sämre med minus 2,72% och det drar ned resultatet om du har investerat i alla dessa fem aktier,resultatet blir 4,91%.
Om du bara hade investerat lika mycket i de tre som gick bäst hade du nu 23,39%
Om du i stället bara valt Getinge och Ratos med lika delar så hade du nu 27,79%

Man kan se att det kan fungera fortfarande men att vissa aktier inte fungerar lika bra om det är aktier som marknaden inte väljer att återinvestera i lika stor utsträckning.
Skillnaden mellan resultatet för en vecka sedan är mycket stor, (30 januari).

Slutsatsen anser jag är att det fortfarande fungera med årsskifteseffekten då du kunde göra en vinst på ungefär mellan 20% till 30% med rätt val av bolag då Affärsvärldens index AFGX sedan årsskiftet gått upp med 9,27% och DowJones index i USA gått upp med 0,01%.

Årsskifteseffekten lyckas riktigt bra!

Om  du inte börjat prenumerera på aktiebrevet men vill läsa liknande analyser, REA-analyser och andra artiklar med intressant innehåll, tveka inte utan testa och se om en prenumeration på Aktiebrevet passar dig. Du kan när du vill avsluta prenumerationen utan några problem.

Lycka till med dina aktieinvesteringar !

Jan Öberg