Räntan som fascinerar och analys för april månad

Räntan som fascinerar

Hej alla aktievänner, jag hoppas du har haft en trevlig mars med möjlighet att vara ute och i vissa delar av landet dessutom kunnat åka lite skidor.

Själv har jag haft en trevlig månad med bland annat dop av mitt andra barnbarn och hunnit bli ett år äldre. Lite stressigt har det varit att få ihop de sista pusselbitarna i min bok om aktieinvestering som ska släppas i samband med bokmässan i Göteborg i september.

Vi närmar oss nu en större period av aktieutdelningar och detta föranleder mig att ta upp ämnet som är starkt förknippat med utdelningarna, nämligen nyckeltalet Direktavkastning.
Du känner förmodligen till Direktavkastningen som nyckeltal men jag tror ändå att när du läser texten kommer du finna fler aspekter på Direktavkastningen och hur fascinerande den kan vara.

Det kommer fler och fler varningar och rapporter som meddelar oss att olika marknader är övervärderade som The Office of Financial Research varnar att den amerikanska aktiemarknaden är kraftigt övervärderad.
Brasiliens valuta har tappat en tredjedel av sitt värde mot dollarn på så kort tid som ett halvår och  att ekonomin för landet står i det närmaste stilla.
Kinas ekonomi har bromsat in och Greklands problem är ännu ej lösta.
Ukraina behöver mycket stöd, både ekonomiskt och militärt.
Vapenskrammel på flera håll i världen och Nobelpristagaren Robert Shiller varnar för att börsen är dyr i USA.
Guld och silverpriset börjar stiga igen som ett svar på att oron börjar sprida sig i världen.

Vi har noll och inget för att ha pengar på banken men därför tänkte jag skriva lite om den ränta som du ändå kan få på dina pengar så länge vi har en börs som lever vidare trots att vi sett en nedgång ett kort tag i fredags på -2,36 %.
I år så ligger Affärsvärldens Generalindex (AFGX) på svenska börsen justnär detta skivs på 13,56 % pluss sedan årsskiftet vilket brukar vara ungefärligt genomsnittlig årlig ökning.
AFGX har under ett helt år tillbaka gått upp med +23,96 % och därför kan en viss varning vara på sin plats att även om vi inte får en krasch så kanske börsen inte fortsätter i samma takt under ett år till eller kanske inte heller under resten av detta året.

Men det vet vi inget om just nu för du och jag är väl överens om att man inte kan spå hur framtiden blir men det man kan göra är i alla fall att göra bedömningar om hur det brukar vara och dra slutsatser om vad som är en rimlig utveckling med hjälp av de kunskaper vi besitter just nu.

Ränta skrev jag tidigare och det finns andra sätt att få ränta på sina besparingar än vanligt bankkonto som i de flesta fall innebär ett visst risktagande av sapararen.
Aktier är ju alltid ett föremål för ett visst risktagande, även om det inte verkar så när man läser olika analyser och påståenden i olika forum för diskussioner kring denna sparform.

I min analysmetod ingår aktieutdelningen som en faktor för vilka bolag som jag väljer att investera i men då är det inte så intressant hur många kronor eller ören som bolaget delar ut till aktieägarna.

 Jag slog upp ordlistan i Jonas Bernhardssons bok Trading Guiden på bokstaven U och letade reda på vad han skrivit om utdelning, så här står det:
”Utdelning, den del av företagets vinst som styrelsen föreslår och bolagsstämman beslutar ska delas ut till aktieägarna. Resten av vinsten balanseras i balansräkningen som fritt eget kapital."

Detta visste du säkert redan så därför går vi in på det där med Räntan.

När du investerar en summa pengar i ett bolag med utdelning så utgör aktieutdelningen den ränta du får i reda pengar, oavsett i vilken valuta du handlar med och på vilken börs du väljer att köpa dina aktier från.
Delar du utdelningen per aktie med det du betalar per aktie så får du ett tal som om du multiplicerar detta tal med 100 så blir det den procent som du får för ditt sparade kapital på samma sätt som vi förr i tiden fick bankränta på de pengar du hade på din bankbok.

Denna ränta kallas Direktavkastning.

Om ett bolag har en direktavkastning på 4% så innebär det att du som sparare eller investerare får en årsränta detta året på 4% på de pengarna som du köpte bolagets aktier för.

Vill du läsa hela artikeln?
Vill du läsa liknande articklar och se vilka aktier som REA-metoden rekommenderar att köpa eller sälja just nu?

Börja då prenumerera gratis på brevet för just dig, Aktiebrevet, genom att klicka på knappen nedan eller på bilden!