Bumerangen kommer tillbaka! (7 augusti 2017 )

Jag har berört många gånger bubbelfrågan och inte minst i nummer 40 av Aktiebrevet skrev jag om detta fenomen med bubblor som jag anser finns just nu.
Inte bara en fråga som återkommer, bubblor har genom historen återkommit med någon form av regelbundenhet.

Det behöver inte betyda att alla bubblor är stora kriser men vissa blir så stora att det är krisläge.
Den förra stora ekonomiska krisen som blommade ut i en kris 2008 är inte slut ännu anser jag den kommer återkomma som en bumerang. Och det är detta som jag menar kommer ske mycket snart tror jag.

Köp en bil av ärlige Jan!
Lek med tanken att du ska köpa en bil och du fastnar för en Volvo V40 och du hittar en på Bilia som kostar 240.000 Kr .
Manuell växellåda och vanlig bensinmotor vill du ha. Trots nya förslaget till skatt.
 
Om du privatleasar den kostar det dig 3000 Kr/månad och när du inte längre vill ha bilen då äger du den inte men om du då har bilen i 6 år och 8 månader har du betalat hela kostnaden för att köpa bilen men du äger inget av den. Risken är också stor att du får betala någon avgift på grund av skador som uppstått under normal användning på parkeringsplatser.
 
En Volvo V40 som är begagnad kan du idag hitta årsmodell 2010 som är ungefär 7 år gammal och bara gått 10.000 mil för ca 60.000 Kr.
Ett värde i valutan som kan investeras i en nyare bil men som du inte har när du privatleasar bilar.
 
Men när du nu går och funderar över om du ska köpa V40 bilen eller leasa den dyker jag upp.
 
Ärlige Jans Bilar och Båg(ar)
Jag förstår ditt dilemma att välja men jag har ett pangerbjudande som bara gäller idag och det är att bilen du vill ha kan du få köpa av mig för 600.000 Kr jämt.
Prutat och klar! Som man brukar säga.
 
Förmodligen anser du att jag inte är riktigt möblerad där uppe och att jag förmodligen inte har båda årorna i vattnet.
Du ber mig därför vänligt men bestämt att lämna dig ifred.
 
Denna historia verkar lite konstig, eller hur?
 
Men det är precis så här det går till på aktiemarknaden och fastighetsmarknaden just nu när många köper vinstfria högrisker utan att blinka.

24452106-yzwcXjpg

Vinstfri Risk
Riskerna som jag ser det är mycket stora och chansen att få vinst på aktiemarknaden just nu är liten om man inte har tur att hinna sälja innan det blir ett stort ras.

En bubbla uppstår när entusiasmen för en investering gör att spekulationer driver priset till en nivå som ej är rationell i förhållande till det verkliga värdet och därmed också till hög risk.

Viktigt är att tänka på är att priset på aktierna är marknadens uppfattning om värdet på aktierna och inte tvärt om!
Till skillnad mot det som är sund investering genom att köpa till lägsta möjliga pris till lägsta möjliga risk. Då har man möjligheter att med stor sannolikhet få vinst.

Enligt den amerikanske ekonomen Hyman Philip Minsky (1919-1996) är varje bubbla unik men följer vanligen fem steg i utvecklingen och till det moment när bubblan spricker.
Detta och lite annat kan du läsa om i nummer 41 av Aktiebrevet om du blir prenumerant redan nu, utan någon kostnad = Riskfri Vinst!
#vinstfri risk, #aktie, #minsky, #aktiebrevet, #ekonomi, #börsen